top of page
  • birgittehorn

En hyllest til Soppen!

Oppdatert: 26. aug. 2021

Vi har brukt dem og spist dem i tusener av år. Men slett ikke bare til hygge. Giftsopper har ryddet både keisere og paver av veien, og .mange sopper fremkaller rus brukt i mange kulturer. Men sopp i mat er himmelsk nå på høsten, og dette er min hyllest til soppriket!

Kantarellen - Norges beste og mest ettertraktede sopp med den fine gulfargen som gjør at den har fått kallenavnet Skogens gull.

Fun facts

  • Pionéren i bruken av sopp som mat i Norge het Olav Johan Sopp (1860-1931). Han var soppforsker og reiste rundt for å lære folk å sanke og spise sopp. På den tiden var dette ukjent for de fleste. Hans egentlige navn var Olsen, men tok etternavnet Sopp på grunn av sin spesielle interesse for sopp

  • Steinsopp kalles også Karl Johansopp etter den svenske kongen Karl XIV Johan som dyrket den i parken ved Rosenberg slott utenfor Stockholm

  • Studier viser at soppens fiber kan forebygge kreft, dempe inflammasjon og oksidativt stress i kroppen

  • Sopp inneholder sink og selen som er med på å styrke tarmens og kroppens antioksidant forsvar

  • Sopp inneholder også peptider som ser ut til å styrke kroppens forsvar mot virus

  • Sopp bidrar med verdifulle aminosyrer som tarmbakteriene behøver, er en kilde til D-vitamin og kan hjelpe mot forstoppelse

  • Det finnes flere tusen ulike typer sopp i verden, men det er faktisk bare rundt 25 stykker av dem som er spiselige for oss

  • Japanerne og kineserne har brukt soppen Reishi (Lakk-kjuke) som medisin i over 2000 år!

Sopp som mat/tilbereding

Sopp tåler å stekes på høy varme, og skal aldri saltes før den er ferdig stekt - det gjør den "slapp". Matsopp som champignon og aromasopp er perfekt “base-sopp” og tilfører masse umami i retter, mens sopp som østerssopp, shiitake, steinsopp og ikke minst kantarell er luksus sopp som bør brukes som en sentral del av matretten. Sopp skal aldri vaskes med vann, men børstes før den renses.


Tørket sopp er genialt

Ta en håndfull sopp og legg den i en skål med vann slik at soppen akkurat dekkes. La ligge i ca 20-30 min. Hell av og klem ut overflødig vann.


Tørket sopp kan brukes som om den var fersk, enten i gryter, supper, risottoer eller sauser, men du kan også steke den og til og med sprøsteke den.

Ps: Ta vare på vannet og bruk det som kraft i sauser eller gryter!


Oppskrifter

Jeg prøver å bruke sopp så mye som mulig, og i år har jeg testet ut noen oppskrifter som du kan se under:)

Jeg har tilgode å plukke sopp selv, men jeg har heldigvis en bestevenninne som er helfrest og plukker masse, og da drypper det litt på meg innimellom!

Jeg har også laget en hyllest til Gresskaret med oppskrifter, se her


Godt, dekorativt og beste smaken av høst...

Hei hopp, din sopp!

108 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


tree-plant-wood-texture-leaf-flower-970914-pxhere.com.jpg
bottom of page