top of page
  • birgittehorn

Helt korka!

Oppdatert: 22. okt. 2020

Jeg har noen hangups. En av de er kongler, men en annen er faktisk kork. Kork er et fantastisk levende naturmateriale som vokser som bark på trær, og korken kan mye mer enn å sitte i halsen på vin- og champagneflasker!


17 milliarder vinkorker produseres til vinindustrien hvert år

Korken utvinnes av barken på korkeik, som er en mellomstor, eviggrønn art i eike-slekten. Ifølge det portugisiske selskapet Corticeira Amorim, som er det ledende korkproduksjon-selskapet i verden, tar det cirka 40 år før treet begynner å produsere kork av den kvaliteten som kreves for vinkorker. Høstingen av kork skader ikke treet, og det gror til et nytt lag med kork etter at man høster et lag med kork. Kork-eiken kan bli mer enn 200 år gammel.


 

Det hele starter i kork-skogene ved middelhavet. Portugal er som sagt verdens største produsent av kork, og verdens største kork-skog finnes bare i Portugal, mens Spania, Frankrike, den italienske øya Sardinia samt Nord-Afrika har noen få av disse.


Kork-skogene i Portugal er visst et fascinerende skue der de står strippet for sin bark, og jeg har en drøm om å reise til denne delen av Portugal, leie meg sykkel og sykle rundt og utforske kork-skogene i Alenjento.

Jeg har dilla på glasskrukker med kork-lokk, som de du ser her - også sparer jeg rett og slett på vinkorker. Jeg syntes de er dekorative og gode å ta på, og fargen er fin, så hos meg er dette en del av interiøret.

En fredag jeg følte meg veldig kreativ lagde jeg et kork-bilde. Jeg hadde kjøpt noen litt "dype" rammer på salg hos Habitat som jeg ikke helt visste hva jeg skulle bruke til, men så kom jeg plutselig på at jeg kunne leke litt med vinkorker.


Resultatet ble kjempefint, syntes jeg, og det henger i gangen min.


En annen idé er å spare på gamle korker fra flasker du har drukket ved spesielle anledninger i livet ditt og ramme dem inn.


F.eks. fra flasken du spratt da du giftet deg, da du fikk ditt første barn eller barnebarn, fra ulike jubileum, runde bursdager, dagen du fikk drømmejobben eller fra andre spesielle minner.


På Pinterest finnes utrolig mye morsomt og kreativt som lages av kork. Ikke alt er like sexy, men artig likevel, bare se her.


Og her fant jeg en morsom tapet som jeg egentlig falt litt for, enda den er litt crazy.



Er du helt korka, så er du helt korka!

193 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


tree-plant-wood-texture-leaf-flower-970914-pxhere.com.jpg
bottom of page