top of page
  • birgittehorn

Høsttakkefest! (Thanksgiving)

Oppdatert: 18. mai

Jeg elsker høsten. Jeg elsker fjellet om høsten. Jeg elsker høstaktiviteter. Jeg elsker høstfarger.

Jeg elsker høstbord og høstdekor!

Jeg er over gjennomsnittet glad i gresskar også, men i dag ville jeg lage et bord med høst-epler i sentrum. Ideen kom fra dette helt nydelige servise jeg fant på en gjenbruksbutikk på Ål. Her gikk jeg på en smell, ikke pga. prisen, men jeg har jo så mange tallerkner fra før!

Høstbord med epler.

I kjent stil pynter jeg bordet med en såkalt "centerpiece" som jeg sprer utover og nedover bordet, og som du ser: høst-epler i fokus!

Høst-epler
Høstbord

Rundt eple-kurven har jeg spredd tørkede hveteakser som liksom skal symbolisere innhøstningen, for det er det vi har høsttakk for. Jeg blander med litt høstlige strå, kongler og sennepsgule lys, som henter inn fargen i serviset.


De fine gresskarlyktene har jeg hatt i mange år, og de står fast fremme hele høsten.


Stett-glassene er fra Home&Cottage, og akevitt-glassene har jeg arvet av mamma.

Under dekketallerknene i kurv, ligger jutematter i natur fra Boel og Jan og bestikket med håndskaft i tre er fra gjenbruken på Fornebu. På akevitt-glassene har jeg festet mine sitatkort som tar for seg ting å være takknemlig for - og hvilken dag er vel bedre til dette enn på høsttakkefesten? Jeg har laget flere sitatkort-serier du kan se her. Serviettringene har jeg laget av greiner.


Litt flere bilder:

Fakta om høsttakkefest

Høsten er tiden for å feire de flotte, norske råvarene. Det er da korn, frukt og grønnsaker som epler, løk, beter, gresskar, sellerirot, jordskokk, pastinakk, poteter og kålrot har sin høysesong, og vi feirer at vi har høstet inn. Høsttakkefest er nemlig ikke bare en amerikansk tradisjon - siden1899 har Den norske kirke feiret høsttakkefest i forbindelse med innhøstingen, og den er knyttet til Mikkelsmess, 29. september.


På menyen står det selvsagt deilig høstmat, men sist men ikke minst: en dessert der eplet spiller hovedrollen!


Bakt eple med marsipan, nøtter og kanel

4 epler og gjerne pink lady

50 gram valnøtter, 50 gram marsipan

1 ss kanel, 1 ss brunt sukker


Vask eplene og stikk ut kjernehusene. Hakk nøttene grove, og bland nøtter, marsipan, kanel og brunt sukker sammen. Fyll dette i eplene (trykkes godt nedi). Strø over godt med brunt sukker. Stek midt i ovnen i ca. 40 minutter (dette avhenger av type eple, stikk i eplene for å sjekke om de er myke helt innerst.)


Epler, kanel, hvete og et nydelig høstservise.

Bedre høsttakkefest blir det ikke!

31 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


tree-plant-wood-texture-leaf-flower-970914-pxhere.com.jpg
bottom of page