top of page
  • birgittehorn

Norgesglasset - til alle anledninger!

Oppdatert: 13. mar.

Det gamle Norgesglasset kjenner vi alle til, og de senere år har Norgesglasset fått sin renessanse. De har nemlig kommet i mange nye former og farger. Men fortvil ikke, er du ikke typen til å sylte, kan Norgesglasset brukes til sååå mye mer!

Norgesglasset har fått sin renessanse!

Først of fremst er de til oppbevaring, tenker du. Og selvsagt er de perfekte og veldig dekorative til løs-te, pasta, ris, nøtter, tørket frukt, frø, havregryn, tørket sopp - ja, hva som helst egentlig! Men har du lyst til å være litt mer kreativ, så følg med under her!


Hvorfor f.eksempel ikke bruke de til vaser?

Foto: @bakekona – Stine Haslestad og Birgitte Horn

Eller hva med å servere frokost i de? Eller bruke de til spennende forretter når du har gjester? Du kan servere både forretter, supper og desserter i norgesglasset. Som f.eks her på dette fine bildet jeg fikk låne av en matblogger.

Historien om Norgesglasset

Det kjente sylteglasset, med sin karakteristiske Norge-logo, revolusjonerte den norske matkulturen da det kom på markedet i 1902. For første gang i historien kunne husmødrene med enkelhet konservere matvarer slik at de kunne spises året gjennom.


Norgesglass

Det var Verkseier, Hans Berg, på Hadeland Glassverk som satte i gang den første produksjonen av det som senere skulle bli til Norgesglasset. Han var inspirert av glasskrukker for hermetisering, sylting og konservering fra den engelske produsenten Kilner Jar, men designet selv en forbedret lokk-mekanisme for å gjøre krukken lufttett.


Rundt unionsoppløsningen fikk sylteglassene den karakteristiske Norge-logoen som varemerke., og Norgesglasset slik vi kjenner det var født! 


På grunn av sin anvendelighet og robusthet økte etterspørselen for hvert år som gikk. Derfor har det inntil i dag blitt produsert flere enn 75 millioner glass. Siden Norgesglasset var noe alle eide ble det med tiden en del av det norske språket som en betegnelse for sylteglass som brukes til hermetisering.

Norgesglass

Sommeren 2014 ble Norgesglasset relansert i sin tradisjonelle form med glasskrukker med skrulokk eller hengslet lokk, og i tillegg har det kommet flere spennende produkter i sortimentet, som f.eks disse hvite, som vi fikk til jul et år av barna.


Og er du glad i å gi fuglene mat om vinteren? Heng opp et Norgesglass med fuglemat i!


De tradisjonelle Norgesglassene får du kjøpt i mange Gjenbruks-butikker, og de av nyere type fås i Glass & Stentøybutikker, samt på nettet.


Vil du ha mer inspirasjon, så gå inn her, på selveste Norgesglass-siden. Her jeg fikk låne fine bilder, og der jeg fant historien om Norgesglasset.


Pinterest finner du også mye gøy med Norgesglasset.

Heia Norge, og Norgesglasset sine 114 år!

178 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


tree-plant-wood-texture-leaf-flower-970914-pxhere.com.jpg
bottom of page