top of page
  • birgittehorn

Dekk det fineste Julebordet!

Oppdatert: 21. okt. 2020

Ønsker du julebordet alle tar bilder av og legger ut på Snap og Instagram? Jeg er en temafrik. Er det oransje-tema på treet, blir det også det på mitt julebord. Her er mine borddekorasjonstips:


1. Duk eller ikke duk? Dette avhenger selvsagt av hvordan bord du har, men jeg liker egentlig ikke duk. Da er jeg mer for løpere lagt på tvers, slik at 2 og 2 deler en løper over bodet. Og har du et glassbord, er dette supert. Ellers bruker jeg mest matter i alle varianter, form og størrelse med pynt i mellom. Noen av mine beste kjøp kan du se her.

De runde i litt plastikk-aktig sølv er fra Indiska. De er superfine oppå duk, eller bare rett på bordet.

De "svarte" er i skinn og har en lys gråfrage på baksiden, så de kan brukes begge veier. Disse er kjøpt på Kitchen og finnes også i ovale.


Den i natur er strå-aktige og gir et fint og naturlig inntrykk, som jeg er veldig glad i. De er kjøpt på Slettvoll, og er de dyreste av disse, faktisk.


Og selvsagt finnes det tusen andre varianter, i lin, i plast, i tre og i betong/stein.



2. Må tallerkner alltid være hvite og runde? Nei - jeg elsker fargede tallerkner, og særlig svarte. Maten ser utrolig pen ut på svarte/mørke tallerkner, og firkantede og ovale tallerkner er en drøm og dandere på. Personlig er jeg ikke så glad i nisseserviser (ei heller nisser). Jeg bruker heller ikke penger på dyre serviser, men går rett og slett på gjenbruks-butikker og finner de fineste skatter, som f.eks disse, som jeg nylig fant da jeg skulle ha jentefest.


3. Matching av ulike materialer? Ja! Glass, porselen, betong, tre og sten funker kjempegodt!


4. Servietter. Bruk gjerne tøy, det er gøy! Lin-servietter er så fint å dekke med, og serviettringer kan være alt fra hyssing med en urtestilk (rosmarin) eller granbar til pakkebånd, tvinnet ståltråd, piperensere eller hårstrikker - det finnes jo sååå mange morsomme hårstrikker! (PS: Må være ubrukte, da..)


Servietter kan også brukes som bestikkholdere. Når jeg bruker papirservietter, bruker jeg ofte 2 forskjellige og bretter de som trekanter inni hverandre, det ser tøft ut.


Har jeg forrett, bruker jeg ofte en glasstallerken og legger serviett under, det gir en fin dybde og fin look til bordet. Og selvsagt matcher servietten/fargen/designet resten av bordpynten.


5. Glass trenger ikke matche. Har du ikke nok like av alle, så er det bare å mixe og blande, men gjør det i system! F.eks. kan vinglass 1 være en ett med siseleringer, kanter, annen form enn vinglass 2 osv. Har du ikke nok av de ulike glassene til alle, så bland mange men sett det likevel i system; diagonalt, vis a vie eller noe, ikke helt hulter til bulter, det vil se for tilfeldig ut. Få det til å se ut som du har gjort det med vilje! Glass kan også legges i kryss på tallerken, og du kan f.eks legge de i fryseren først så de blir frostet, det er stilig!

6. Bordpynt. Har du langt bord og ikke bruker hele, lag et lite endeområde som dekor, med f.eks 2 høye lysestaker og flere små rundt, sammen med kongler, granbar og f.eks kortklipte tulipaner i flere små vaser. Alternativt lager du pynten i midten. Bruk 3 og 3 t-lysestaker, aldri 2, eller mix flere sorter i flere stasjoner. Jeg elsker de lange, falske furugranbar-lengdene med snø og små kongler på som kan slynge seg på midten av bordet og små t-lysestaker satt i grupper 3 steder oppover bodet. NB. Husk å ikke bruk luktelys på matbordet!

7. Vær kreativ med bestikket! Hvem har sagt at det trenger å ligge riktig? Lag serviettlommer, putt det i glass, legg det i kryss, legg det å tvers - tenk ut av boksen! Og dessertskjeen må ikke være med fra starten av, du skal jo allikevel rydde av og på bordet før den tid.

8. Er dere så mange at dere må ha bordkort? Her er det et hav av muligheter, men mine favoritter er;

- bakte navn i pepperkakedeig. Det finnes bokstavformer, og når de legges ganske tett inntil hverandre, så stekes bokstavene sammen til kule navn - veldig dekorativt!

- hjerte eller stjernepepperkaker som dekoreres med navn, og hvis du i tillegg tar et hull i når de stekes, kan man knytte en fin sløyfe av noe på hver

- bruk fine pakkelapper og bånd, hyssing, skinnremmer eller noe glitrende juleståltråd, piperensere eller lignende og knytt rundt servietten, eller bare legg de fint oppå tallerkenen

- bruk kongler og sett et litt stivt ark med navn oppi hver, og sett oppå tallerken.

Finn på noe gøy til jul, da -

Lykke til!

207 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


tree-plant-wood-texture-leaf-flower-970914-pxhere.com.jpg
bottom of page