top of page
  • birgittehorn

Terracotta og rust!

Oppdatert: 19. aug. 2023

Finnes det noe finere enn denne rike, rødlige oransjefargen?

Jeg har alltid vært fascinert av terracotta og med så mye tid jeg har tilbrakt i Spania er det kanskje derfra jeg har min inspirasjon. Uansett - i år er det terracotta og rustfarger som gjelder ute på hytta.

Visste du at terracotta betyr "bakt jord"?

Fargen på hytta er en tjærebeis som heter Mellombrun, men den fremstår som mer oransje-gyllen, særlig når solen står på, for ikke å snakke om på høsten. Det var hele planen, og sammen med terracotta og rustfarger - i love it!

Rustpotten på bildet er fra Hageland i cortenstål som det heter. Vi har 2 av de. Fine med prydgress, hva?


Potter.

De tradisjonelle terracotta-krukkene får man overalt i ulike nyanser. Jeg syntes derimot at det er fint og blande litt ulike materialer.

Ampellene mine er faktisk plast! Kjøpt på Jotex og de er helt geniale, for de har hull under, er mye lettere og ser helt ut som ekte, ikke sant? Jeg byttet ut de opprinnelige hyssingopphengene med svart kjetting-oppheng kjøpt på hageglede.no


Puter og pledd.

Jeg eeeeelsker puter og pledd - lamull, fløyel og rutete, rustikke linputer i terracottatoner gjør meg lykkelig! Sitteputene på benken passer perfekt i str. og i farger, og pleddet er fra Møbelringen, helt nydelig - og det "røyter ikke".

2 mini terracottapotter har fått plass og et fuglehus fra Europris fikk en rustrød makeover, og selvsagt har jeg matchende kaffe-krus! Sammen med tre og kurv syntes jeg atmosfæren ute er helt magisk!

Fakta om terracotta.

Terracotta er en unik leire som er kjent for sine rike, rødlige oransje nyanser, og har blitt brukt i skulpturer, arkitektur og keramikk i århundrer av sivilisasjoner over hele verden. 

Materialets mange moderne bruksområder har en fremtredende plass i historien og inkluderer et mangfold av varianter – fra fliser, mosaikk og keramikk til arkitektonisk dekorasjon, bygningskonstruksjon og murverk. Terracotta er naturlig, langvarig og allsidig. 

Med navnet sitt fra det italienske ordet for "bakt jord", er terrakotta et porøst leire-basert materiale som bakes i en ovn eller av varme fra solen. Opprinnelig ble de første leireskulpturene tørket og varmet i solen etter å ha blitt formet. 

Senere ble de plassert på bål før de ble plassert i egne keramikk-ovner som brente keramikken på høyere varme, på samme måte som det gjøres i dag.

Terracotta og rust passer overalt.

God sensommer, ved sjøen til fjells eller i byen!

125 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


tree-plant-wood-texture-leaf-flower-970914-pxhere.com.jpg
bottom of page